Planlægning iht. naturlig cyklus

NA­TUR­ME­TOD­EN

Timingen er altafgørende.

HVOR GODT KENDER DU DIN CYKLUS?

Naturmetoden er en metode, hvor man hele tiden følger med i sin menstruationscyklus og kun dyrker sex på de dage, hvor man ikke kan blive gravid. Der er mange måder at gøre dette på, og der er forskellige tegn, man skal være opmærksom på, herunder svingninger i kropstemperatur og ændringer i livmoderhalsens slim. Da der er en del planlægning forbundet med denne metode, er den bedst egnet, hvis man som person ikke er alt for uorganiseret, glemsom eller spontan.
Selvom der er forskellige redskaber, der kan hjælpe dig med at holde rede på din cyklus, fra almindelige fysiske kalendere til digitale apps, kræver naturmetoden et rigtig godt kendskab til din egen menstruationscyklus. For at øge chancen for at undgå graviditet på de dage, hvor du har ægløsning, tilrådes det, at der gøres brug af en barrieremetode, fx et kondom til mænd eller kvinder, eller et pessar, hvorved du forbedrer dine chancer for ikke at blive gravid. Naturmetoden er populær hos de, der ønsker at undgå præventionsmidler med kemikalier eller hormoner, og hvis du gerne vil være gravid i fremtiden, kan det være en stor hjælp at kende sin cyklus.

Planlægning iht. naturlig cyklus

BEREGNING AF EFFEKT

Hormoner

Nej. Naturmetoden involverer ikke hormoner.

Anvendelse

Naturmetoderne varierer med hensyn til hvor meget opmærksomhed og tid man skal bruge, men det er vigtigt, at man kender sine frugtbare perioder og bruger prævention på disse dage.

Din menstruation

Naturmetoden har ingen effekt på menstruationen.

SAMMENLIGN METODER

Hvilken præventionsform passer dig bedst?

Hvilken prævention, der passer bedst til dig, afhænger af flere faktorer. Besvar fem hurtige spørgsmål og find de præventionsformer, som kan passe godt til dig.

TAG TESTEN NU

FLERE SPØRGSMÅL?

Lav en aftale med din læge eller sundhedsperson i dag!

DET DU HAR BRUG FOR AT VIDE

12-18 dage

Antallet af dage hvor det er sandsynligt at en kvinde er frugtbar i løbet af hendes cyklus, og hvor man bør bruge en anden form for prævention for at undgå graviditet.

3,6%

Procentdelen af kvinder verden over, der gør brug af naturmetoden som deres primære præventionsmetode.

1

Antal æg der typisk løsnes under ægløsning.

  • Indeholder ingen hormoner og er en mulighed for kvinder, der oplever at få uønskede bivirkninger i forbindelse med hormoner.
  • En måde hvorpå man kan få overblik over sine frugtbare dage, for kvinder som ønsker at blive gravide.
  • Kan bruges når man ammer.
  • Det kan kræve lidt øvelse, og så skal man være omhyggelig med at få et overblik over sin menstruationscyklus og sine frugtbare dage
  • Selvom man følger sin menstruationscyklus omhyggeligt, kan metoden stadig ikke forudse de naturlige ændringer, der kan forekomme i ens cyklus.
  • Det kan måske koste på spontaniteten.
  • Beskytter ikke mod HIV/AIDS eller andre seksuelt overførte sygdomme.

BRUG FOR RÅDGIVNING?
TAL MED DIN LÆGE

Lav en aftale med din læge med henblik på rådgivning, der er målrettet dine behov.

BRUG FOR RÅDGIVNING? TAL MED DIN LÆGE

Lav en aftale med din læge og få rådgivning, der er målrettet dine behov.

ER DET OK?

OVERVEJ DETTE

Pessaret skal dække livmoderhalsen fuldstændigt for at virke. Hvis du føler at pessaret ikke passer ordentligt, bør du kontakte din læge. Lægen vil kunne rådgive dig med hensyn til den korrekte tilpasning. I mellemtiden bør du overveje at bruge en alternativ metode, fx et kondom.

KEND DINE MULIGHEDER

SAMMENLIGN METODER